Ostalo

Krvni test za depresiju

Objavljeno 18.09.2014.

HealthDay

Američki znanstvenici s Northwestern University su razvili test kojim je moguće dijagnosticirati depresiju na temelju analize uzorka krvi.
Krvni test za depresiju
 

Istraživači dodaju kako je njihov test utemeljen na otkrivanju prisutnosti 9 genetskih indikatora (tzv. RNK markera) u krvi.

Kako piše stručni časopis Translational Psychiatry, novim testom je moguće predvidjeti i koji će pacijenti pozitivno reagirati na kognitivnu bihevioralnu terapiju.

Uz to, na ovaj način je omogućeno i praćenje učinkovitosti terapije.

Prema podacima za SAD, depresija svake godine pogađa oko 7% odraslih osoba.

Razmak između početka simptoma depresije i postavljanja dijagnoze se može kretati od 2 mjeseca do 40 mjeseci, upozoravaju stručnjaci.

Učinkovitost novog testa je provjerena na uzorku od 64 ispitanika u dobi od 21 do 79 godina, uz preciznost između 72 i 80%.

Riječ je o preciznosti otkrivanja depresije kakvu imaju i standardni psihijatrijski dijagnostički intervjui.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.