Majka i dijete

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Objavljeno 09.10.2014.

HealthDay

Zdrave životne navike mogu spriječiti polovicu svih slučajeva dijabetesa koji se javlja u trudnoći, pokazuju nalazi koje je objavio časopis BMJ.
Prevencija gestacijskog dijabetesa
 

Pri tome su najvažniji održavanje zdrave tjelesne mase, zdrava prehrana, tjelovježba i izbjegavanje pušenja.

U studiji su korišteni podaci prikupljeni od oko 14000 žena u SAD.

Najvažnijim se pokazalo održavanje zdrave tjelesne mase jer su u prosjeku žene koje su bile pretile prije trudnoće imale 4 puta veći rizik za gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes se javlja kod žena koje prije nisu imale dijabetes, no u trudnoći imaju previsoku koncentraciju šećera u krvi.

Ženama koje su imale gestacijski dijabetes prijeti i 7 puta veći rizik za pojavu dijabetesa tipa 2 u roku od 5 do 10 godina nakon poroda.

Djeca tih majki također imaju veći rizik za predijabetes.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.