Ostalo

WHO o rezistentnoj tuberkulozi

Objavljeno 23.10.2014.

Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako se ove godine očekuje gotovo pola milijuna novooboljelih od tuberkuloze otporne na djelovanje lijekova.
WHO o rezistentnoj tuberkulozi
 

Različiti oblici tuberkuloze su prošle godine u svijetu odnijeli oko 1,5 milijun života.

Procjenjuje se kako je prošle godine od svih oblika tuberkuloze oboljelo oko 9 milijuna ljudi, a u 3,5% slučajeva se radilo o sojevima tuberkuloze koji su bar u određenoj mjeri bili otporni na lijekove.

Do razvoja tuberkuloze otporne na lijekove je došlo zbog primjene pogrešnih lijekova, pogrešnog doziranja lijekova ili nedovršavanja prepisane terapije.

Prema WHO-u, najteže stanje s tuberkulozom otpornom na lijekove je u istočnoeuropskim i srednjeazijskim zemljama.

Ipak, od 1990. godine je stopa smrtnosti od tuberkuloze smanjena za 45%, a broj oboljelih se smanjuje za prosječno 1,5% godišnje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.