Mladi

Veza gena i alergije na kikiriki

Objavljeno 27.10.2014.

HealthDay

Djeca sa specifičnom inačicom gena imaju veći rizik za razvoj alergije nakon izloženosti kože proteinu prisutnom u kikirikiju.
Veza gena i alergije na kikiriki
 

Znanstvenici s King's College London su analizirali posljedice izloženosti proteinu iz kikirikija prisutnom u okolini na 577 djece mlađe od godinu dana te ih 8-11 godina kasnije testirali kako bi provjerili jesu li alergična na kikiriki.

Kako piše Journal of Allergy and Clinical Immunology, oko 20% djece koja su postala alergična na kikiriki su imala specifičnu mutaciju FLG gena.

Ovaj gen je presudan za funkcioniranje tzv. kožne barijere koja u normalnim okolnostima onemogućava alergijske reakcije nakon kontakta alergena s kožom.

Dodatne analize su pokazale kako je utrostručenje izloženosti proteinu iz kikirikija prisutnom u prašini u kućanstvu kod djece mlađe od godinu dana povezano s trostruko većim rizikom za razvoj alergije na kikiriki 8-11 godina kasnije.

Istraživači napominju kako ovaj rizik nije bio prisutan kod djece koja nisu imala ključnu mutaciju FLG gena.

Alergija na kikiriki je već povezivana s ekcemom kod djece.

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako je alergija na kikiriki prisutna kod 2% djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.