Muško zdravlje

Visina i manji rizik za rak jednjaka

Objavljeno 29.10.2014.

HealthDay

Istraživanje američkih znanstvenika sugerira kako visoki ljudi imaju manji rizik obolijevanja od raka jednjaka.
Visina i manji rizik za rak jednjaka
 

Podaci koje je objavio stručni časopis Clinical Gastroenterology and Hepatology su prikupljeni od oko 1000 pacijenata s rakom jednjaka i nekoliko tisuća ispitanika iz kontrolne skupine.

Istraživači iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu pišu kako su muškarci niži od 170 centimetara i žene niže od 157 centimetara imali dvostruko veći rizik obolijevanja od raka jednjaka u odnosu na muškarce više od 183 centimetra i žene više od 165 centimetara.

Pokazalo se i kako na uočenu vezu između visine i rizika obolijevanja od raka jednjaka nisu utjecali čimbenici poput dobi, stupnja obrazovanja, pušenja, pretilosti ili simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Nalazi nekih ranijih istraživanja su ukazali na veći rizik obolijevanja od karcinoma debelog crijeva, prostate i dojke kod viših osoba.

Znanstvenici napominju kako je u njihovoj studiji uočena veza između visine i rizika obolijevanja od raka jednjaka, no nije utvrđena uzročno posljedična veza.

Prema podacima prikupljenima u SAD, učestalost obolijevanja od raka jednjaka je u posljednjih 40 godina povećana 8 puta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.