Žensko zdravlje

Veza prehrane i gestacijskog dijabetesa

Objavljeno 04.11.2014.

HealthDay

Redovita konzumacija pržene hrane prije trudnoće je u studiji američkih znanstvenika povezana s većim rizikom za gestacijski dijabetes.
Veza prehrane i gestacijskog dijabetesa
 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Diabetologia su prikupljeni u 10-godišnjem razdoblju na uzorku od 21000 trudnoće.

Gestacijski dijabetes se pojavio kod 850 trudnica uključenih u istraživanje.

Pokazalo se kako su žene koje su prije trudnoće prženu hranu konzumirale 1-3 puta tjedno imale prosječno 13% veći rizik za gestacijski dijabetes nego žene koje su takvu hranu jele manje nego jednom tjedno.

Kod žena koje su prženu hranu jele 4-6 puta tjedno je rizik za gestacijski dijabetes bio veći za 31%.

Rizik je bio više nego dvostruko veći kod ispitanica koje su prženu hranu jele više od 7 puta tjedno.

Ova je pojava bila izraženija kod žena koje su prženu hranu jele u restoranima nego kod žena koje su je jele kod kuće, dodaju znanstvenici iz National Institute of Child Health and Human Development.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.