Prehrana

Jogurt u prevenciji dijabetesa?

Objavljeno 26.11.2014.

HealthDay

Svakodnevna konzumacija jogurta je u istraživanju znanstvenika s Harvarda povezana s prosječno 18% manjim rizikom za dijabetes tipa 2.
Jogurt u prevenciji dijabetesa?
 

Znanstveni časopis BMC Medicine piše kako konzumacija jogurta nije "čarobni štapić" te naglašava kako je ukupna zdrava prehrana presudna za održavanje preporučene tjelesne mase i reduciranje rizika obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Novi su nalazi prikupljeni na uzorku od oko 51000 muškaraca i 238000 žena, od kojih je oko 15000 razvilo dijabetes tipa 2.

Unos ostalih mliječnih proizvoda nije bio povezan s rizikom za dijabetes tipa 2, dodaju istraživači.

Uz to, tip jogurta niti udio masti u jogurtu nisu utjecali na uočeni pozitivan učinak.

Jedno od mogućih objašnjenja za dobivene rezultate se odnosi na djelovanje probiotika iz jogurta, odnosno njihov utjecaj na reduciranje upalnih procesa i poboljšanje funkcije hormona ključnih za kontrolu apetita.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.