Žensko zdravlje

Veza krvnih grupa i dijabetesa tipa 2?

Objavljeno 21.12.2014.

HealthDay

Analiza francuskih znanstvenika sugerira kako je dijabetes tipa 2 češći kod žena s nekim krvnim grupama, piše stručni časopis Diabetologia.
Veza krvnih grupa i dijabetesa tipa 2?
 

Istraživači s Institut Gustave-Roussy su na uzorku od 82000 ispitanica praćenih 18 godina izračunali kako žene s krvnim grupama B+ i AB+ imaju u odnosu na žene s krvnom grupom O- prosječno 35% i 26% veći rizik za dijabetes tipa 2.

Žene s krvnom grupom A su imale prosječno 10% veći rizik nego žene s krvnom grupom O, a ispitanice s krvnom grupom B su imale prosječno 20% veći rizik.

Znantvenici vjeruju kako se nalazi studije mogu primijeniti i na muškarce.

Po njihovim riječima, uočenu vezu je moguće objasniti utjecajem antigena povezanih s krvnim grupama na upalne procese i metaboličke aktivnosti u organizmu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.