Prehrana

Optimizam za zdravije srce

Objavljeno 12.01.2015.

American Live Wire

Osobe s optimističnim pogledom na svijet imaju znatno bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava, objavili su američki znanstvenici.
Optimizam za zdravije srce
 

Istraživanje provedeno uz sudjelovanje više od 5100 ispitanika u dobi od 45 do 84 godine je pokazalo kako optimisti u odnosu na pesimiste imaju dvostruko veće izglede za idealno stanje kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici s University of Illinois dodaju kako je uočena veza optimizma i zdravlja kardiovaskularnog sustava bila prisutna bez obzira na čimbenike poput socio-demografskih karakteristika ispitanika te njihovog mentalnog zdravlja.

Od ispitanika su prikupljani i podaci o visini krvnog tlaka, indeksu tjelesne mase, koncentraciji šećera i kolesterola u krvi, prehrani, učestalosti tjelesne aktivnosti te eventualnom pušenju.

Pokazalo se kako optimisti imaju u prosjeku znatno bolju kontrolu koncentracije šećera i kolesterola u krvi, a i tjelesno su aktivniji.

Uz to, optimisiti imaju zdraviji indeks tjelesne mase te manje izglede da će pušiti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.