Majka i dijete

Veza porođajne mase i dijabetesa

Objavljeno 17.01.2015.

HealthDay

Novi nalazi američkih znanstvenika su potvrdili povećanje rizika za dijabetes tipa 2 u odrasloj dobi kod osoba koje su imale smanjenu porođajnu masu.
Veza porođajne mase i dijabetesa
 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Diabetologia su prikupljeni od oko 1200 žena s dijabetesom tipa 2 i 1800 zdravih ispitanica iz kontrolne skupine.

U prosjeku su žene s porođajnom masom manjom od 2,72 kilograma imale 1,27 puta veći rizik za dijabetes tipa 2 nego žene s porođajnom masom između 2,72 i 3,62 kilograma.

Žene s porođajnom masom manjom od 2,72 kilograma su imale i 2,15 puta veći rizik za dijabetes tipa 2 nego žene s porođajnom masom između 3,62 i 4,53 kilograma.

Manja porođajna masa je bila povezana s većim rizikom za razvoj rezistencije na inzulin u odrasloj dobi te višim sistoličkim krvnim tlakom.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.