Treća dob

Nova nada za liječenje Alzheimerove bolesti

Objavljeno 22.01.2015.

Huffington Post

Istraživanje provedeno na životinjama koje spavaju zimski san ukazuje na novu mogućnost liječenja Alzheimerove bolesti.
Nova nada za liječenje Alzheimerove bolesti
 

Britanski znanstvenici s Leicester University su izolirali protein po imenu RBM3 koji ima ključnu ulogu u ponovnoj uspostavi normalne aktivnosti mozga kod životinja koje se bude iz zimskog sna.

RBM3 je zadužen za ponovnu izgradnju veza između stanica mozga, a poznato je i da je prisutan kod ljudi.

Ipak, nema ga kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću te bi korištenje lijeka koji bi imao učinak kao i RBM3 moglo dovesti do povratka funkcije mozga.

Sličan pristup bi mogao biti upotrijebljen i u slučaju drugih neurodegenerativnih bolesti, pišu britanski znanstvenici u časopisu Nature.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.