Mladi

Studija o genetskoj podlozi autizma

Objavljeno 27.01.2015.

HealthDay

Braća i sestre s dijagnozom autizma često nemaju iste gene povezane s ovim poremećajem, utvrdili su kanadski znanstvenici.
Studija o genetskoj podlozi autizma
 

Znanstveni časopis Nature Medicine piše kako je sada prvi put dokazano da geni povezani s autizmom variraju i unutar obitelji.

Samo 31% parova djece (različitih kombinacija braće i sestara) je imala iste gene povezane s autizmom, najčešće naslijeđene od jednog roditelja.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 85 četveročlanih obitelji u kojima su oba djeteta imala dijagnozu autizma.

Dosad je identificirano više od 100 genetskih mutacija koje povećavaju rizik za autizam, pojašnjavaju istraživači iz Hospital for Sick Children u Torontu.

Prema podacima za SAD, 1 od 68 djece ima dijagnozu jednog od poremećaja autističnog spektra.

Kanadski znanstvenici vjeruju kako će njihovi nalazi unaprijediti postupak dijagnoze autizma te tako povećati izglede za raniji početak terapije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.