Žensko zdravlje

Utjecaj štitnjače na plodnost žena

Objavljeno 27.01.2015.

HealthDay

Poremećaji u radu štitnjače mogu dovesti do značajnog smanjenja izgleda za začeće i zdravu trudnoću, objavili su britanski istraživači.
Utjecaj štitnjače na plodnost žena
 

Podaci prikupljeni u Southmead Hospital u Bristolu ukazuju na potrebu testiranja štitnjače kod žena koje imaju poteškoća sa začećem te žena koje su doživjele više spontanih pobačaja, piše stručni časopis The Obstetrician & Gynaecologist.

Prema novim nalazima, pretjerana aktivnost štitnjače (hipertiroidizam) je zabilježena 2,3% žena koje su imale poteškoća s plodnošću, u odnosu na 1,5% žena u općoj populaciji.

Štitnjača proizvodi hormone koji imaju ključnu ulogu u rastu i razvoju te mogu utjecati na funkciju reproduktivnog sustava, prije, za vrijeme i nakon začeća, pojašnjavaju istraživači.

Hipertiroidizam je povezan i s većim rizikom za preeklampsiju, poteškoće s razvojem fetusa i prerani porod.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.