Žensko zdravlje

Kava i manji rizik za rak endometrija

Objavljeno 09.02.2015.

HealthDay

Česta konzumacija kave je u novoj studiji britanskih znanstvenika povezana s manjim rizikom obolijevanja od raka endometrija.
Kava i manji rizik za rak endometrija
 

Koristeći podatke prikupljene od 456000 žena, istraživači s Imperial College London su izračunali kako ispitanice koje dnevno piju 4 ili više šalica kave imaju prosječno 18% manji rizik obolijevanja od raka endometrija nego žene koje dnevno piju prosječno manje od 1 šalice kave.

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention je analiziran učinak 84 vrste hrane i pića, no samo je unos kave bio povezan s rizikom za rak endometrija.

Znanstvenici dodaju kako na temelju njihovih nalaza nije moguće uspostaviti uzročno-posljedičnu vezu između konzumacije kave i učestalosti ovog tipa raka.

Po njihovim riječima, uočeno smanjenje rizika je objašnjivo djelovanjem kave na reduciranje razine estrogena u organizmu.

Poznato je kako viša razina estrogena nauštrb razine progesterona dovodi do povećanja rizika za rak endometrija.

Ostali faktori rizika za rak endometrija su pretilost, rani pubertet i kasna menopauza.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.