Treća dob

Previše sna povezano s moždanim udarom

Objavljeno 27.02.2015.

HealthDay

Odrasle osobe koje spavaju duže od 8 sati mogu imati 46% veći rizik za moždani udar, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu Neurology.
Previše sna povezano s moždanim udarom
 

Britanski znanstvenici s University of Cambridge napominju kako u njihovoj studiji ipak nije dokazana uzročno-posljedična veza između dužeg trajanja sna i većeg rizika za moždani udar.

Po njihovim riječima, postoji mogućnost da je duži san uzrok, posljedica ili rani znak upozorenja za poteškoće sa zdravljem mozga.

Novi su nalazi prikupljeni na uzorku od oko 9700 ispitanika praćenih gotovo 10 godina.

Sudionici su na početku istraživanja bili prosječne dobi 62 godine.

Samo 10% ih je spavalo prosječno više od 8 sati, a najčešće su to bili stariji ispitanici sa smanjenom tjelesnom aktivnošću.

Najveće povećanje rizika je zabilježeno kod osoba koje su najprije spavale manje od 6 sati u prosjeku, a tijekom godina im se prosječno trajanje sna popelo na više od 8 sati.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.