Prehrana

Nova studija upozorava na sol

Objavljeno 16.03.2015.

HealthDay

Pretjerani unos soli je povezan s oštećenjima krvnih žila, srca i bubrega, bez obzira na eventualnu prisutnost previsokog krvnog tlaka.
Nova studija upozorava na sol
 

Američki znanstvenici s University of Delaware su utvrdili kako je pretjerani unos soli ima negativan učinak na niz organa i tkiva u organizmu, čak i kod osoba koje ne pate od hipertenzije.

Sol je povezana s reduciranjem funkcije unutarnjih stijenki krvnih žila, što ima negativan utjecaj na proces zgrušavanja i rad imunološkog sustava.

Uz to, prevelika konzumacija soli je faktor rizika za aterosklerozu, hipertrofiju srčane klijetke te slabljenje funkcije bubrega.

Nove rezultate je objavio Journal of the American College of Cardiology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.