Žensko zdravlje

Rizik nakon preranog poroda

Objavljeno 04.04.2015.

HealthDay

Ženama koje prerano rode kasnije prijeti veći rizik za bolesti srca i moždani udar, sugeriraju nalazi nizozemskih znanstvenika.
Rizik nakon preranog poroda
 

U istraživanju provedenom na sveučilištu u Utrechtu su korišteni podaci prikupljeni za potrebe 10 ranijih studija provedenih u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Škotskoj i Švedskoj.

Pokazalo se kako su žene koje su rodile prije 37. tjedna trudnoće kasnije imale prosječno 38% veći rizik za dijagnozu bolesti srca.

Uz to, kod njih je zabilježen prosječno 71% veći rizik za moždani udar, piše European Journal of Preventive Cardiology.

Znanstvenici dodaju kako nisu dokazali postojanje uzročno posljedične veze između poroda prije 37. tjedna trudnoće i kasnijeg povećanja rizika za bolesti srca i moždani udar.

Po njihovim riječima, mnoge žene koje prerano rode već pate od bolesti srca.

Uz to, čimbenici koji dovode do bolesti srca (poput povišenog krvnog tlaka, previsoke koncentracije kolesterola u krvi ili dijabetesa tipa 2), bi mogli biti povezani s većim rizikom za prerani porod.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.