Muško zdravlje

Statini usporavaju rak prostate

Objavljeno 10.05.2015.

HealthDay

Uzimanje statina, lijekova namijenjenih kontroli kolesterola u krvi, može usporiti progresiju raka prostate, objavili su američki znanstvenici.
Statini usporavaju rak prostate
 

U istraživanju provedenom na Dana-Farber Cancer Institute u Bostonu je sudjelovalo 926 pacijenata s uznapredovalim rakom prostate podvrgnutih hormonskoj terapiji.

Kod ispitanika koji su uzimali statine je karcinom ostao stabilan prosječno 27,5 mjeseci, a kod pacijenata koji nisu uzimali statine je do pogoršanja dolazilo nakon prosječno 17,4 mjeseci.

Znanstveni časopis JAMA Oncology piše kako su sudionici istraživanja bili praćeni 6 godina.

Pokazalo se i kako je uzimanje statina povezano s onemogućavanjem ulaska hormona testosterona u stanice raka, što je sprječavalo rast tumora.

Procjenjuje se kako se rak prostate u određenoj fazi života javlja kod 1 od 7 muškaraca.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.