Muško zdravlje

Urinski test za rak prostate

Objavljeno 20.05.2015.

Yahoo News

Američki znanstvenici s University of Michigan su razvili test koji olakšava otkrivanje raka prostate uz pomoć uzorka urina.
Urinski test za rak prostate
 

Novi test nazvan MIPS se temelji na kombinaciji postojećeg PSA testa i otkrivanja dvaju markera za rak prostate prisutnih u urinu.

Samostalna primjena PSA testa je povezana s brojnim tzv. lažnim pozitivnim nalazima, tako da 50% muškaraca koji se podvrgavaju biopsiji prostate nema rak.

Primjena novog, preciznijeg, testa će omogućiti lakše donošenje odluke o eventualnoj biopsiji, vjeruju istraživači.

MIPS je zasad testiran na oko 2000 muškaraca, a rezultate je objavio stručni časopis European Urology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.