Muško zdravlje

Prehrana i smrtnost od raka prostate

Objavljeno 02.06.2015.

HealthDay

Pacijenti s rakom prostate koji preferiraju tzv. zapadnjačku prehranu imaju 2,5 puta veći rizik za smrt, objavili su znanstvenici s Harvarda.
Prehrana i smrtnost od raka prostate
 

U njihovom istraživanju je sudjelovalo oko 1000 liječnika koji su nakon dijagnoze raka prostate praćeni prosječno 14 godina.

Tzv. zapadnjačku prehranu karakteriziraju visoki udio masti, crvenog mesa i mesnih prerađevina.

Pacijenti s tzv. zapadnjačkom prehranom su imali i prosječno 67% veći rizik za smrt od bilo kojeg uzroka nego pacijenti čija je prehrana imala veći udio voća, povrća, ribe i integralnih žitarica.

Visoki udio masti i manjak vlakana u prehrani su već povezivani s metaboličkim sindromom, skupinom stanja poput abdominalne pretilosti, povišene koncentracije šećera u krvi ili previsokog krvnog tlaka.

Metabolički sindrom je usko povezan s većim rizikom za dijabetes, srčani udar, moždani udar i neke oblike raka, piše stručni časopis Cancer Prevention Research.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.