Žensko zdravlje

Ozljede zbog visokih peta

Objavljeno 07.06.2015.

HealthDay

U SAD je u posljednjih 11 godina udvostručen broj ozljeda povezanih s nošenjem cipela s visokom petom.
Ozljede zbog visokih peta
 

Znanstvenici s University of Alabama su utvrdili kako je u SAD u promatranom razdoblju zabilježeno više od 123000 ozljeda zbog visokih peta, a pacijentice su uglavnom bile u dobi između 20 i 40 godina.

Journal of Foot and Ankle Injuries dodaje kako je primjetan uzlazan trend, pa je najviše ozljeda zabilježen pred kraj promatranog razdoblja.

Najčešće ozljede (oko 80%) su bila istegnuća i uganuća stopala i gležnjeva, a oko 20% ozljeda se odnosilo na koljena, trup, ramena, glavu i vrat.

Otprilike petina svih ozljeda je rezultirala frakturom kosti.

Gotovo polovica zabilježenih ozljeda se dogodila kod kuće.

Istraživači dodaju kako su cipele s visokom petom prisutne već 300 godina, a jednako toliko traju i upozorenja o rizicima za zdravlje koji ih prate.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.