Treća dob

Starijim osobama trebaju proteini

Objavljeno 11.06.2015.

HealthDay

Osobama starije životne dobi je za održavanje mišićne mase i snage potrebna prehrana s visokim udjelom proteina, objavili su američki znanstvenici.
Starijim osobama trebaju proteini
 

Journal of Nutrition piše kako se to odnosi na proteine i biljnog i životinjskog podrijetla jer svaki tip proteina ima posebnu ulogu u održavanju mišićne mase i snage.

Pri tome su proteini biljnog podrijetla presudni za snagu mišića, a oni životinjskog za mišićnu masu.

Nakon 50. godine života gubitak mišićne mase postaje sve izraženiji, a između 50. i 60. godine se snaga mišića smanjuje za prosječno 1,5% godišnje.

Nakon 60. godine se snaga mišića smanjuje za prosječno 3% godišnje, što znatno otežava kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Uz to, slabi sposobnost održavanja ravnoteže i povećava se rizik za padove praćene frakturama.

Novi se nalazi temelje na podacima prikupljenima od oko 2600 ispitanika prosječne dobi 60 godina.

Pokazalo se kako je muškarcima u toj dobi potreban dnevni unos od najmanje 85 grama proteina, a ženama oko 75 grama proteina dnevno.

Uz meso i mliječne proizvode, dobri izvori proteina su orašasti plodovi i mahunarke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.