Žensko zdravlje

Veza pretilosti i raka dojke

Objavljeno 23.06.2015.

HealthDay

Podaci prikupljeni u SAD od oko 67000 žena koje su prošle menopauzu povezuju pretilost s do 58% većim rizikom obolijevanja od raka dojke.
Veza pretilosti i raka dojke
 

Rizik obolijevanja je bio najveći kod žena s najizraženijim viškom kilograma, dodaju znanstvenici iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu.

Uz to, pretile žene su imale manje izglede za uspjeh liječenja raka dojke.

Pokazalo se i kako povećanje tjelesne mase nakon menopauze rezultira većim rizikom oboijevanja od raka dojke i kod žena koje su na početku istraživanja imale normalnu tjelesnu masu.

Sudionice istraživanja su bile praćene 13 godina.

Znanstvenici uočeni rizik za rak dojke kod pretilih žena objašnjavaju posljedicama povećanog djelovanja estrogena proizvedenog u masnom tkivu.

Utvrđeno je i kako smanjenje tjelesne mase nakon menopauze rezultira smanjenjem rizika za rak dojke,dodaje stručni časopis JAMA Oncology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.