Prehrana

Unos masti i dugovječnost

Objavljeno 27.06.2015.

Reuters

Osobe starije životne dobi koje konzumiraju više masti iz ribe i povrća imaju veće izglede za duži život, objavili su švedski znanstvenici.
Unos masti i dugovječnost
 

Koristeći podatke prikupljene od oko 4000 ispitanika prosječne dobi 60 godina, istraživači sa sveučilišta u Uppsali su utvrdili kako osobe s najvećim unosom polinezasićenih masti iz ribe i povrća imaju u sljedećih 15 godina 27% manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.

Najviše je bio smanjen rizik za smrt od bolesti srca.

Prema postojećim preporukama, većina odraslih osoba bi trebala preko masti unositi najviše 20-35% od ukupnog unosa kalorija.

Rezultate istraživanja je objavio stručni časopis Circulation.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.