Majka i dijete

Važnost kontrole dijabetesa u trudnoći

Objavljeno 29.06.2015.

Reuters

Dobra kontrola koncentracije šećera u krvi trudnica je povezana s boljim školskim uspjehom njihove djece, pokazuje istraživanje provedeno na ispitanicama s dijabetesom tipa 1.
Važnost kontrole dijabetesa u trudnoći
 

Danski znanstvenici su utvrdili kako su najbolji izgledi za dobar akademski uspjeh 707 djece majki s dijabetesom tipa 1 bili povezani s boljom kontrolom koncentracije šećera u krvi i prije i tijekom trudnoće.

Posebno se važnom pokazala kontrola koncentracije šećera u krvi tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće, dodaju istraživači sa sveučilišta u Aarhusu.

Stručni časopis Diabetes Care piše kako nije utvrđeno ima li previsoka koncentracija šećera u krvi trudnica direktan negativan utjecaj na razvoj mozga fetusa ili je riječ o indirektnom utjecaju drugih čimbenika.

Dobra kontrola koncentracije šećera u krvi tijekom trudnoće je važna u prevenciji preeklampsije, porođajnih defekata, preranog poroda, premale porođajne mase i niske koncentracije šećera u krvi novorođenčadi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.