Žensko zdravlje

Rizik za srce nakon menopauze

Objavljeno 03.07.2015.

HealthDay

Žene koje prođu menopauzu imaju manji rizik za smrt od srčanog udara nego muškarci iste dobi, objavili su američki znanstvenici.
Rizik za srce nakon menopauze
 

Menopauza se inače smatra važnim čimbenikom povećanja rizika za bolesti srca jer tada dolazi do smanjenja zaštitnog učinka hormona estrogena, dodaju istraživači s University of Michigan.

Journal of the American Heart Association piše kako su žene koje su prošle kroz prirodnu menopauzu u odnosu na muškarce iste dobi imale prosječno 55% manji rizik za srčani udar i druge poteškoće sa zdravljem srca.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni tijekom 8 godina od oko 23000 osoba starijih od 45 godina.

Znanstvenici dodaju kako se kod žena rizik za srčani udar nije značajno povećavao ni godinama nakon menopauze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.