Prehrana

Potvrda učinka zdrave prehrane

Objavljeno 17.07.2015.

HealthDay

Zdrava prehrana je u istraživanju provedenom u SAD povezano s prosječno 20% manjim rizikom za smrt od bolesti srca i raka.
Potvrda učinka zdrave prehrane
 

Znanstvenici s Vanderbilt University u Nashvilleu su se koristili podacima prikupljenima od 78000 ispitanika u dobi od 40 do 79 godina.

Ispitanici su bili praćeni 7 godina, a većina ih je bila slabog imovinskog stanja.

Najkorisnijom se pokazala prehrana s visokim udjelom voća, povrća, integralnih žitarica, ribe, orašastih plodova i mahunarki.

Uz to, manji rizik za smrt od bolesti srca i raka su imale osobe s ograničenim unosom crvenog mesa i mesnih prerađevina, hrane s dodanim šećerom i prerađenih žitarica.

Znanstveni časopis PLOS Medicine piše kako je učinak prehrane bio uočljiv bez obzira na dob, tjelesnu masu, tjelesnu aktivnost i eventualno pušenje ispitanika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.