Tjelovježba

Tjelovježbom protiv simptoma demencije

Objavljeno 27.07.2015.

HealthDay

Redovita tjelovježba može ublažiti rane simptome Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, objavili su američki znanstvenici s Wake Forest University.
Tjelovježbom protiv simptoma demencije
 

Prema njihovim nalazima, tjelovježba je bila povezana s poboljšanjem raspoloženja te pamćenja i ostalih kognitivnih sposobnosti kod ispitanika s ranim simptomima demencije.

Posebno se učinkovitom pokazala intenzivna aerobna tjelovježba koja je dovodila do poboljšanja protoka krvi u mozgu sudionika istraživanja.

To je rezultiralo i reduciranjem prisutnosti nakupina tau proteina karakterističnih za Alzheimerovu bolest.

U novom istraživanju je sudjelovalo 65 ispitanika u dobi od 55 do 89 godina.

Pozitivan učinak tjelovježbe je zabilježen kod sudionika istraživanja koji su vježbali najmanje 45 minuta četiri puta tjedno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.