Prehrana

Zdrava prehrana štiti mozak

Objavljeno 28.07.2015.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD povezuje zdravu prehranu s manjim rizikom za poteškoće s funkcijom mozga kod osoba starije životne dobi.
Zdrava prehrana štiti mozak
 

Znanstvenici s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku su utvrdili kako osobe starije životne dobi koje se najzdravije hrane imaju prosječno 35% manje izglede za poteškoće s pamćenjem, planiranjem, rješavanjem problema ili obavljanjem više aktivnosti istovremeno.

Ovakav učinak zdrave prehrane je moguće objasniti njezinim indirektnim djelovanjem preko smanjenja rizika za pretilost, dijabetes te bolesti srca i krvnih žila.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 550 ispitanika prosječne dobi 80 godina.

Jedan od najvažnijih čimbenika povezanih s boljim kognitivnim sposobnostima je bio ograničen unos šećera i masti, posebno zasićenih masti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.