Treća dob

Šećer u krvi i Alzheimerova bolest

Objavljeno 30.07.2015.

HealthDay

Povišena koncentracija šećera u krvi je u istraživanju provedenom u SAD povezana s većim rizikom za Alzheimerovu bolest.
Šećer u krvi i Alzheimerova bolest
 

Uočeno povećanje rizika je bilo prisutno kod osoba s predijabetesom kod kojih povišena koncentracija šećera u krvi još ne udovoljava kriterijima za postavljanje dijagnoze dijabetesa, pojašnjavaju znanstvenici s University of Wisconsin.

Uz to, povišena koncentracija šećera u krvi je bila povezana sa slabijim rezultatima na testiranjima pamćenja kod osoba u srednjoj životnoj dobi.

Znanstveni časopis JAMA Neurology piše kako povišena koncentracija šećera u krvi rezultira rezistencijom na inzulin koja može promijeniti način na koji se mozak koristi šećerom kao svojim primarnim "gorivom".

Stoga je kontrola rezistencije na inzulin ključna za smanjenje rizika razvoja Alzheimerove bolesti, sugeriraju nalazi prikupljenih od 150 ispitanika.

Procjenjuje se kako u SAD više od polovice osoba starijih od 64 godine ima predijabetes.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.