Majka i dijete

Utjecaj stresa u djetinjstvu na trudnoću

Objavljeno 30.07.2015.

HealthDay

Trudnice koje su bile izložene stresu u djetinjstvu imaju veći rizik za prerani porod, objavili su kanadski znanstvenici s University of Alberta.
Utjecaj stresa u djetinjstvu na trudnoću
 

Njihovi nalazi prikupljeni od oko 200 ispitanica su objavljeni u znanstvenom časopisu BMC Medicine.

Sudionice istraživanja su u trenutku poroda bile prosječne dobi 28 godina, a stresni događaji koje su znanstvenici uzeli u obzir su se dogodili najmanje 10 godina prije poroda.

Pokazalo se kako su žene koje su doživjele najmanje dva stresna događaja u djetinjstvu imale dvostruko veći rizik prerani porod, a rizik je dodatno rastao s povećavanjem broja doživljenih stresnih događaja.

Prerani porod je vodeći uzrok smrti djece mlađe od 5 godina, a prerano rođena djeca imaju veći rizik za kronične probleme sa zdravljem pluća, bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.