Treća dob

Kava povezana sa zdravljem mozga

Objavljeno 03.08.2015.

HealthDay

Redovita umjerena konzumacija kave je u istraživanju talijanskih znanstvenika povezana s održavanjem bolje kognitivne funkcije kod osoba starije životne dobi.
Kava povezana sa zdravljem mozga
 

Nasuprot tome, pretjerani unos kave povećava rizik za stanje kognitivnog pada kojeg karakterizira slabljenje pamćenja.

Znanstvenici sa sveučilišta u Bariju su podatke od 1445 ispitanika u dobi od 65 do 84 godine prikupljali više od 3 godine.

Journal of Alzheimer's Disease je objavio kako su najbolje rezultate na testiranjima kognitivnih sposobnosti imali sudionici istraživanja koji su dnevno pili 1-2 šalice kave.

Nasuprot tome, osobe koje su pile više od 2 šalice kave dnevno su imale prosječno 1,5 veći rizik za slabljenje kognitivnih sposobnosti.

Znanstvenici vjeruju kako umjereni unos kofeina može zaštititi mozak od oštećenja prouzročenih naslagama beta-amiloidnih proteina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.