Treća dob

Čimbenici rizika za Alzheimerovu bolest

Objavljeno 22.08.2015.

HealthDay

Znanstvenici s University of California su izdvojili devet čimbenika rizika povezanih s dvije trećine slučajeva Alzheimerove bolesti u svijetu.
Čimbenici rizika za Alzheimerovu bolest
 

Najvažniji čimbenici rizika su pretilost (posebno u srednjoj životnoj dobi), loše stanje karotidnih arterija koje opskrbljuju mozak, visoki krvni tlak, depresija, krhkost organizma, slabo obrazovanje, povišena prisutnost prirodne aminokiseline homocisteina, pušenje i dijabetes tipa 2.

Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry piše kako je riječ o čimbenicima na koje je u velikoj mjeri moguće utjecati.

Novi se nalazi temelje na analizi podataka prikupljenih za potrebe 323 istraživanja provedena između 1968. i 2014. godine.

Sveukupno je u istraživanjima sudjelovalo više od 5000 pacijenata, a praćen je učinak 93 stanja potencijalno povezana s rizikom za Alzheimerovu bolest.

Pokazalo se i kako su konzumacija kave, unos vitamina B,C i E te korištenje statina (lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije kolesterola u krvi), lijekova za krvni tlak i nesteroidnih protuupalnih lijekova povezani s manjim rizikom za Alzheimerovu bolest.

Manji rizik za Alzheimerovu bolest je uočen i kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol te kod osoba izloženih stresu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.