Majka i dijete

Prvorođena djeca sklonija pretilosti

Objavljeno 28.08.2015.

HealthDay

Podaci za 13000 parova sestara rođenih u Švedskoj između 1973. i 1988. godine ukazuju na 40% veći rizik za pretilost kod prvorođenih djevojčica.
Prvorođena djeca sklonija pretilosti
 

Journal of Epidemiology & Community Health piše kako su sudionice istraživanja bile praćene do odrasle dobi.

Prvorođene djevojčice su u prosjeku bile i nešto više od svojih mlađih sestara te su imale veći rizik za povišeni krvni tlak i rezistenciju na inzulin koja prethodi dijabetesu.

Novozelandski znanstvenici s University of Auckland koji su proveli istraživanje vjeruju kako su dobiveni rezultati povezani sa slabijim protokom krvi između majke i fetusa tijekom prve trudnoće.

U prilog tome ide i činjenica da su prvorođene sestre imale manju porođajnu masu od drugorođenih.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.