Prehrana

Voće i povrće u kontroli tjelesne mase

Objavljeno 24.09.2015.

HealthDay

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazuje kako je redovita konzumacija voća i povrća ključna za učinkovitu kontrolu tjelesne mase.
Voće i povrće u kontroli tjelesne mase
 

Prema podacima za 133000 ispitanika praćenih 24 godine, svako povećanje unosa voća i povrća je rezultiralo proporcionalnim smanjenjem rizika za nakupljanje suvišnih kilograma.

Pri tome je izuzetak povrće poput krumpira koje ima visoki udio škroba te stoga njegova konzumacija doprinosi povećanju tjelesne mase, piše stručni časopis PLOS Medicine.

Znanstvenici uz važnu ulogu vitamina i ostalih hranjivih tvari u voću i povrću ističu i veliki pozitivan utjecaj većeg unosa vlakana.

U studiji je utvrđeno i kako osobe sklonije konzumaciji voća i povrća bolje kontroliraju osjet gladi te imaju stabilniju koncentraciju šećera u krvi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.