Tjelovježba

Studija o prevenciji dijabetesa tipa 2

Objavljeno 27.09.2015.

Reuters

15-godišnje istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako su zdrava prehrana i redovita tjelovježba u prevenciji dijabetesa tipa 2 kod rizičnih osoba učinkovitije od uzimanja lijekova.
Studija o prevenciji dijabetesa tipa 2
 

Znanstvenici iz Massachusetts General Hospital u Bostonu su se koristili podacima prikupljenima od 2776 ispitanika.

Svi sudionici su već na početku istraživanja imali višak kilograma i povišenu koncentraciju šećera u krvi, što je rezultiralo povećanjem rizika za dijabetes tipa 2.

Kako je objavio The Lancet, pridržavanje režima prehrane utemeljenog na ograničenom unosu kalorija i režima svakodnevne 15-minutne tjelovježbe je bilo povezano s prosječno 58% manjim rizikom za pojavu dijabetesa tipa 2.

S druge strane, ispitanici koji su uzimali lijekove namijenjene kontroli koncentracije šećera u krvi su imali prosječno 31% manji rizik za dijabetes tipa 2.

Zdrave životne navike su kod pacijenata koji su ipak dobili dijabetes tipa 2 bile povezane s manjim rizikom za oštećenja krvnih žila bubrega i oka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.