Majka i dijete

Bakterije za prevenciju astme

Objavljeno 02.10.2015.

BBC News

Izloženost tzv. dobrim bakterijama u djetinjstvu može spriječiti razvoj astme, objavili su kanadski znanstvenici u časopisu Science Translational Medicine.
Bakterije za prevenciju astme
 

Podaci o milijardama bakterija prirodno prisutnih kod 319 djece su pokazali kako je izostanak četiriju tipova bakterija bio povezan s većim rizikom za astmu.

Djeca su praćena do navršene treće godine života, a ključnima su se pokazali tipovi Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella i Rothia.

Znanstvenici s University of British Columbia pojašnjavaju kako broj bakterija, gljivica i virusa u organizmu desetorostruko nadmašuje broj stanica.

Po njihovim riječima, najvažnija je izloženost tzv. dobrim bakterijama u prva tri mjeseca života.

Procjenjuje se kako astma u razvijenim zemljama pogađa jedno od jedanaest djece.

Jedno od objašnjenja se odnosi na tzv. higijensku hipotezu po kojoj djeca koja odrastaju bez izloženosti mikrobima imaju veći rizik za alergije i astmu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.