Mladi

Posljedice pretilosti u djetinjstvu

Objavljeno 18.10.2015.

MedlinePlus

U novoj studiji su kod ekstremno pretile djece otkriveni čimbenici rizika za bolesti srca i dijabetes, objavio je New England Journal of Medicine.
Posljedice pretilosti u djetinjstvu
 

Američki znanstvenici s University of North Carolina napominju kako je ovakav učinak pretilosti bio izraženiji kod dječaka.

Utvrđeno je kako u usporedbi s blago pretilom djecom djeca s najvećim indeksom tjelesne mase imaju prosječno dvostruko veće izglede za prisutnost nekog od čimbenika rizika za bolesti srca i dijabetes.

Ovi čimbenici rizika uključuju previsoku koncentraciju šećera u krvi, hipertenziju te nisku koncentraciju tzv. dobrog (HDL) kolesterola u krvi.

Prema podacima prikupljenima u SAD, udio ekstremno pretile djece se 2004. godine kretao oko 4%, a 2012. godine se popeo na 6%.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od oko 8500 djece starije od 3 godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.