Prehrana

Studija upozorava na pečeno meso

Objavljeno 10.11.2015.

HealthDay

Konzumacija mesa pečenog na visokim temperaturama, primjerice na roštilju, može povećati rizik obolijevanja od raka bubrega za do 50%, sugerira novo istraživanje.
Studija upozorava na pečeno meso
 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog mjeseca upozorila na vezu između konzumacije mesnih prerađevina i većeg rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

Novi nalazi znanstvenika s University of Texas ukazuju na potrebu ograničavanja trajanja izloženosti mesa iznimno visokim temperaturama ili čak otvorenom plamenu.

Po riječima istraživača, priprema mesa na iznimno visokim temperaturama može dovesti do nastanka kemijskih spojeva koji povećavaju rizik za razvoj raka.

Rizik je dodatno povećan kod osoba s određenim genetskim predispozicijama, dodaje stručni časopis Cancer.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od oko 650 pacijenata s rakom bubrega te oko 700 zdravih osoba iz kontrolne skupine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.