Žensko zdravlje

Veza PMS-a i krvnog tlaka

Objavljeno 25.11.2015.

HealthDay

Žene s umjerenim do teškim predmenstrualnim sindromom imaju veći rizik za previsoki krvni tlak, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Veza PMS-a i krvnog tlaka
 

Znanstvenici s University of Massachusetts su od 1991. do 2011. godine pratili oko 3600 ispitanica, a rezultate je objavio American Journal of Epidemiology.

Pokazalo se kako žene s umjerenim do teškim PMS-om imaju prosječno 40% veći rizik za hipertenziju nego ostale sudionice istraživanja.

Uočeno povećanje rizika je bilo prisutno bez obzira na ostale čimbenike rizika za previsoki krvni tlak, poput pretilosti, pušenja, konzumacije alkohola, tjelesne neaktivnosti ili obiteljske povijesti hipertenzije.

Veza umjerenog to teškog PMS-a i previsokog krvnog tlaka je bila najuočljivija kod žena mlađih od 40 godina te je kod njih rizik za hipertenziju bio čak trostruko veći.

U studiji je utvrđeno i kako žene koje su unosile oblike vitamina B tiamin i riboflavin nisu imale veći rizik za previsoki krvni tlak, bez obzira na intenzitet PMS-a.

Ranija istraživanja su unos ovih oblika vitamina B povezala s 25-35% manjim rizikom za PMS.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(42)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.