Prehrana

Studija hvali orahe

Objavljeno 30.11.2015.

Yahoo News

Osobe koje svaki dan pojedu šaku oraha imaju manji rizik za prisutnost čimbenika povezanih s obolijevanjem od dijabetesa tipa 2, objavili su američki znanstvenici.
Studija hvali orahe
 

Svakodnevni unos oraha tijekom šest mjeseci je rezultirao poboljšanjem funkcije krvnih žila te smanjenjem koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi, inače važnim čimbenicima rizika za dijabetes tipa 2.

Orasi su odličan izvor masnih kiselina i drugih hranjivih tvari, primjerice folata i vitamina E.

20-35% dnevnog unosa kalorija bi trebalo biti podrijetlom iz masti, piše stručni časopis BMJ Open Diabetes Research & Care.

Nalazi znanstvenika s Yale University su prikupljeni od 31 muškarca i 81 žene u dobi od 25 do 75 godina koji su šest mjeseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.