Majka i dijete

Nasljeđivanje visokog kolesterola?

Objavljeno 04.03.2016.

Yahoo News

Odrasle osobe imaju 3,8 puta veći rizik za previsoku koncentraciju kolesterola u krvi ako su i njihove majke imale taj problem prije nego što u ih rodile.
Nasljeđivanje visokog kolesterola?
 

Nalazi američkih znanstvenika s Boston University se odnose na tzv. loš (LDL) kolesterol koji je povezan s nastankom krvnih ugrušaka i povećanjem rizika za srčani udar.

Prema podacima prikupljenima od oko 500 parova majki i djece, kontrola koncentracije kolesterola kod žena u fertilnoj dobi može imati značajan pozitivan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava sljedeće generacije.

Koncentracija kolesterola kod djece je analizirana kada su bila prosječne dobi 26 godina.

Istraživači vjeruju kako dobivene nalaze nije moguće objasniti samo utjecajem gena, viškom kilograma ili nezdravim životnim navikama.

Stručni časopis JAMA Cardiology piše kako visoka koncentracija kolesterola kod majki može utjecati na razvoj organa kod fetusa te tako imati trajan utjecaj na održavanje koncentracije kolesterola u krvi potomstva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.