Majka i dijete

Krvni test isključuje preeklampsiju

Objavljeno 21.03.2016.

HealthDay

Istraživači iz berlinske bolnice Charite su razvili krvni test kojim je s više od 99% točnosti moguće isključiti preeklampsiju kod trudnica koje pokazuju njezine simptome.
Krvni test isključuje preeklampsiju
 

New England Journal of Medicine piše kako će primjena novog testa smanjiti učestalost nepotrebnih hospitalizacija trudnica kod kojih se sumnja na preeklampsiju.

Procjenjuje se kako ovo opasno naglo povišenje krvnog tlaka pogađa između 2% i 8% trudnica.

Preeklampsija se može javiti nakon 20. tjedna trudnoće, a povezana je s većim rizikom za prerani porod i premalu porođajnu masu.

Novi test se temelji na mjerenju omjera dvaju proteina - sFlt-1 koji usporava formiranje novih krvnih žila i PIGF koji potiče formiranje novih krvnih žila.

U razvoju testa su korišteni podaci od oko 1000 žena koje su bile između 24. i 37. tjedna trudnoće.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(23)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.