Treća dob

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Objavljeno 11.04.2016.
Dijeljenjem simboličnih crvenih tulipana i informativnih materijala o Parkinsonovoj bolesti udruga 'Parkinson i mi' 11. travnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježava Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Cilj m je upozoriti na tu progresivnu neurološku bolest s kojom se u Hrvatskoj svakodnevno bori više od 12.000 osoba.
Svjetski dan Parkinsonove bolesti
 

Pretpostavlja se da stvarni broj oboljelih iznosi 20.000, pa članovi udruge žele upoznati javnost s problemima s kojima se nose oboljeli i njihove obitelji. Riječ je o drugoj najčešćoj neurodegenerativnoj bolesti (iza Alzheimerove) koja se pojavljuje nešto češće kod muškaraca. Pojavnost je veća u starijoj životnoj dobi, pa se procjenjuje da zahvaća 1-2 posto populacije starije od 65 godina.

Parkinsonova je bolest kronična i progresivna neurodegenerativna bolest. Točan uzrok njezina nastanka nije poznat, no pretpostavlja se da na nju utječu genetski i okolišni čimbenici, poput starenja, stresa, depresije, traume te izlaganja razim štetnim tvarima. U tijeku bolesti dolazi do gubitka ili degeneracije živčanih stanica u dijelu mozga što rezultira oštećenjem kontrole pokreta. Ime je dobila po dr. Jamesu Parkinsonu koji je 1817. prvi put opisao simptome bolesti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.