Majka i dijete

Rizik pušenja u trudnoći

Objavljeno 27.04.2016.

HealthDay

Pušenje u trudnoći može dovesti do promjena DNK fetusa, sugerira studija koju je objavio American Journal of Human Genetics.
Rizik pušenja u trudnoći
 

Slične promjene DNK su već uočene kod odraslih pušača, pišu američki istraživači iz National Institute of Environmental Health Sciences.

Njihova analiza je izdvojila gene povezane s razvojem koji su izloženi posljedicama pušenja, što bi moglo popraviti razumijevanje veze pušenja u trudnoći i kasnijih poteškoća sa zdravljem djece.

Prema podacima utemeljenima na uzorcima krvi iz pupkovine, djeca čije su majke pušile u trudnoći su imala više od 6000 lokacija DNK koje su bile kemijski modificirane.

Polovicu ovih lokacija DNK je moguće povezati sa specifičnim genima, među ostalima i s onima uključenima u razvoj pluća i živčanog sustava, te nastanak kongenitalnih anomalija i obolijevanje od raka.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od oko 6000 majki i njihove djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(23)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.