Prehrana

Krumpir i hipertenzija

Objavljeno 19.05.2016.

HealthDay

Osobe koje jedu krumpir četiri ili više puta tjedno imaju povećane izglede za previsoki krvni tlak, sugerira istraživanje provedeno na Harvardu.
Krumpir i hipertenzija
 

Uočeno povećanje rizika je bilo najveće kod osoba kojima je najdraži prženi krumpir - oko 17%.

Česta konzumacija pečenog, kuhanog ili pire krumpira je bila povezana s prosječno 11% većim izgledima za hipertenziju, piše medicinski časopis BMJ.

Znanstvenici vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti visokim glikemijskim indeksom krumpira, što može dovesti i do naglog povećanja koncentracije šećera u krvi.

Konzumacija čipsa nije bila povezana s povišenjem krvnog tlaka, pokazuje analiza podataka prikupljena od oko 187000 osoba praćenih više od 20 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(15)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.