Prehrana

Veza masne hrane i raka dojke

Objavljeno 23.05.2016.

HealthDay

Češća konzumacija zasićenih masti u tinejdžerskoj dobi je povezana s jačanjem čimbenika rizika za rak dojke, objavili su američkih znanstvenici.
Veza masne hrane i raka dojke
 

Istraživači s University of Maryland pojašnjavaju kako je češći unos ovih nezdravih masti, posebno ako je kombiniran s manjim unosom zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti, povezan s povećanjem gustoće tkiva dojki 15 godina kasnije.

Veća gustoća tkiva dojki je poznati čimbenik rizika za rak dojke, piše stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

U studiji su korišteni podaci prikupljeni od oko 600 žena praćenih od 1988. godine.

Ispitanice su na početku istraživanja bili u dobi od 8 do 10 godina.

Prema postojećim preporukama, prehrana bi trebala sadržavati manje od 5% zasićenih masti iz svinjetine, govedine, maslaca ili sira.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.