Majka i dijete

Posljedice povišenog tlaka u trudnoći

Objavljeno 29.06.2016.

HealthDay

Ženama koje su imale povišen krvni tlak u trudnoći prijeti 6,5 puta veći rizik za pojavu metaboličkog sindroma, piše stručni časopis Hypertension.
Posljedice povišenog tlaka u trudnoći
 

Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao rezistencija na inzulin, nakupljanje masnog tkiva u području abdomena, visoka koncentracija kolesterola u krvi i povišen krvni tlak.

U novom istraživanju kineskih znanstvenika je sudjelovalo 507 ispitanica koje su rodile u bolnici u Guangdongu.

Nijedna sudionica istraživanja nije imala povišeni krvni tlak prije trudnoće.

Istraživači napominju kako njihovi nalazi upućuju na povećanje rizika za metabolički sindrom i kod žena čiji je krvni tlak tijekom trudnoće bio u gornjem dijelu preporučenog raspona.

Po njihovim riječima, nova studija će olakšati identifikaciju žena kojima prijeti veći rizik za metabolički sindrom i nekoliko desetljeća nakon poroda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.