Treća dob

Rano otkrivanje rizika za Alzheimerovu bolest

Objavljeno 08.07.2016.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD ukazuje na mogućnost primjene genetskog testa za predviđanje rizika obolijevanja od Alzheimerove bolesti.
Rano otkrivanje rizika za Alzheimerovu bolest
 

Znanstvenici iz Massachusetts General Hospital pojašnjavaju kako veliki broj mutacija ključnih gena povezanih s Alzheimerovom bolešću povećava rizik za poteškoće s pamćenjem i smanjenje volumena hipokampusa.

Po njihovim riječima, učinak ovih gena na hipokampus je prisutan već u mladoj odrasloj dobi.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 166 pacijenata s Alzheimerovom bolešću i oko 1000 osoba iz kontrolne skupine.

Ispitanici su bili prosječne dobi 75 godina.

Uz to, analizirani su podaci prikupljeni od oko 1300 zdravih osoba u dobi od 18 do 35 godina.

Rezultate studije je objavio stručni časopis Neurology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(18)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.