Majka i dijete

Učinak prehrane u trudnoći

Objavljeno 19.07.2016.

Reuters

Trudnice čija prehrana sadrži veći udio ugljikohidrata i masti rađaju bebe koje imaju veći udio masnog tkiva, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Učinak prehrane u trudnoći
 

Posebno se to odnosi na trudnice sklone hrani koja sadrži zasićene masti, primjerice iz mesa, mliječnih proizvoda ili jaja, objavili su znanstvenici s University of Colorado.

Dodatne analize su pokazale kako pri tome ne dolazi nužno do povećanja porođajne mase beba.

Svako povećanje prosječnog dnevnog unosa zasićenih masti za 100 kalorija je bilo povezano s oko 11 grama većom masom masnog tkiva kod beba.

Nasuprot tome, svako povećanje prosječnog dnevnog unosa nezasićenih masti iz maslinovog ulja ili orašastih plodova za 100 kalorija je bilo povezano s oko 6 grama manjom masom masnog tkiva kod beba.

Pokazalo se i kako je svako povećanje prosječnog dnevnog unosa ugljikohidrata za 100 kalorija povezano s oko 3 grama većom masom masnog tkiva kod beba.

Rezultati koje je objavio American Journal of Obstetrics and Gynecology su prikupljeni od 1040 majki i njihove djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(18)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.